Prijedlog mogućih mjera za poticanje gospodarskog rasta i demokratskog razvoja u Republici Hrvatskoj

Prema podacima Svjetske banke za središnju Europu i drugih relevantnih institucija, Hrvatska je u vrlo dubokoj recesiji.

Ako se ovakvi nepovoljni gospodarski trendovi nastave Hrvatskoj ubrzo slijedi kaos i bankrot, kao što se to već događa u Grčkoj ili najavljuje u Španjolskoj.

Vlada Zorana Milanovića, sad je to posve razvidno, nažalost nema nikakav suvisli program niti plan mjera koji bi Hrvatsku mogao izvući iz recesije, osim povećanja PDV s 23 na 25%, što je već uradila i najava uvođenja novih poreza na imovinu i nekretnine, i to u uvjetima posve nesređenih katastarskih i zemljišno-knjižnih evidencija.

Stoga smatram da bi svi odgovorni hrvatski intelektualci i stručnjaci, te sve odgovorne hrvatske institucije, političke stranke i inicijative trebali što prije pred hrvatsku javnost izići sa svojim prijedlozima za spas Hrvatske, odnosno sa svojim programom poticanja gospodarskog rasta i demokratskog razvoja u Hrvatskoj.

Na tom tragu, a potaknut recentnim poraznim podacima o padu industrijske proizvodnje, izvoza, bruto domaćeg proizvoda (BDP), kreditnog rejtinga i zaposlenosti u Hrvatskoj, predlažem da se što prije uhitimo elaboriranja sadržaja i argumentiranja opravdanja “slobodne ekonomske zone” koju tražimo za područje Dubrovačke regije, te u tom pravcu prilažem na raspravu članstvu i simpatizerima Dubrovačke Libertas stranke, sljedeći:

Prijedlog mogućih mjera za poticanje gospodarskog rasta i demokratskog razvoja u Republici Hrvatskoj

  1. Smanjiti porezno opterećenje gospodarstva i građana, smanjenjem poreznih stopa, a kao kompenzaciju za smanjenje poreznih stopa povećati poreznu disciplinu. Ne uvoditi nove poreze prije nego što se za to ispune svi potrebni preduvjeti i analiziraju svi učinci takvih novih poreza.
  2. Glavninu poreznog opterećenja za izlazak iz krize i recesije fiskalnim mjerama prebaciti na velike banke i monopolističke korporacije koje u uvjetima krize i recesije ostvaruju ekstra profite, na način da se taj ekstra profit, koji nije rezultat njihovog rada nego monopolističkog položaja na tržištu, u cijelosti porezno zahvati.
  3. Formirati slobodne ekonomske zone u rubnim hrvatskim regijama poput Dubrovačke regije, koje bi raznim olakšicama, posebno poreznim, privlačile ulagače, čime bi se potakao rast cijeloga hrvatskog gospodarstva.
  4. Promijeniti izborne zakone na način da se na idućim lokalnim, regionalnim i državnim izborima, najmanje jedna polovina vijećnika, odnosno zastupnika bira neposredno u pojedinačnim izbornim jedinicama.
  5. Ustavno i zakonski definirati i uvesti neposrednu (sudioničku) demokraciju po kojoj ključne političke odluke birači na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini donose neposredno putem referenduma.
  6. Raspisati izbore po novim izbornim pravilima na svim razinama predstavničke vlasti.

Ivica Ban, Dubrovnik

Odgovori