Izvodi iz pisma jednog simpatizera Dubrovačke Libertas stranke (DLS)

Poštovani,
Koliko sam razumio, Vaš program obuhvaća i educiranje o svemu što vodi uspješnijem društvu. Neprijeporno, jedino ta znanja mogu biti poluga postizanja pozitivnih ciljeva koje navodite, prije svega demaskiranja politikantstva i motiviranje za uređenje toliko puta viđeno u naprednim i ne-iskvarenim državama, uostalom kao što je u mnogočemu bila i naša slavna Res Publica Dubrovačka od koje bi se itekako moglo još štošta pametnog i naprednog naučiti.

Sukladno tome, koliko vidim, Vaša stranka bi se zalagala i za raskrinkavanje nedopustivosti planova za Srđ, pa i samog razloga poticanja štetnih planova. Naime, globalno je poznato (i nedovoljno isticano) da upravo korupcija, a ne neka građanska udruga, priječi korisne i potiče štetne investicije. To potvrđuje i gđa Tatjana Holjevac (NULTA TOČKA, pon. 18.2.2013. HRT 1) navodom da se i EU fondovi odbijaju stoga što zahtijevaju transparentnost cijelog posla.

To potvrđuje i nedovoljno isticana okolnost, da se građanske udruge ne protive ni uređenju Srđa ni njegovom iskorištavanju za razvoj poput onog u naprednim i uspješnim državama (Izraelu, Holandiji, Švedskoj) kojim bi se uz očuvanje i oplemenjivanje primorskog krajobraza te sportske sadržaje investiralo u znanstvene institucije, čiste industrije i druge oblike skandinavizacije. S obzirom da građani upravo to i predlažu investitoru, nedovoljno se ističe da se radi o kleveti kad se pošteni građani prikazuju kao glupani koji opstruiraju napredak i zapošljavanje – dok se, zapravo, protive štetnim i zagovaraju korisne planove razvoja.

Neistinit je i navod da je Golf razvoj vlasnik Platoa Srđ, jer je zapravo vlasnik tek 1/5 tog predjela (i znatno manje ako bi se uračunalo cijelo područje). No, pravo vlasništva na zemlji ionako nema narav apsolutnog prava, te se dopustivost bilo kojeg plana cijeni uzimajući u obzir javni interes za taj plan, a što građanima također nije dovoljno poznato. Nije im poznato ni njihovo ustavno pravo neposrednog odlučivanja o načinu zaštite i korištenja prirodne cjeline kao što je plato Srđa. Naime, to ustavno pravo nadilazi pravo iz zakona o referendumu.

Upravo stoga je poštenim građanima i potrebna stranka koja bi artikulirala njihove pozitivne težnje, ukazivala na argumente koji se nedovoljno ističu ili čak ni ne uočavaju, koja bi reafirmirala poštenje, te potakla izlazak iz apatije i beznađa ukazujući da bi zbacivanjem jarma korupcije i izigravanja načela ustavnopravnog poretka postali zemlja s najvećim gospodarskim rastom na Mediteranu, te na taj način spriječili bijelu smrt i iseljavanje najvitalnijeg dijela mladih i školovanih građana.

Odgovori