O regiji

karta-regije

Dubrovačka regija

Dubrovnik i Dubrovčani bi se zbog sebe i svog boljitka u budućnosti trebali pokušati izboriti za Dubrovačku regiju kao posebnu administrativnu i fiskalnu jedinicu u Republici Hrvatskoj. A od presudne životne i gospodarske je važnosti da se izbore za Dubrovačku regiju kao posebnu fiskalnu jedinicu i tzv. bescarinsku zonu, pošto je Dubrovačka regija zbog nepostojanja kopnene veze sa svojom matičnom državom (a i pomanjkanja ikakvih namjera i planova aktualne hrvatske vlade da u doglednoj budućnosti mostom Klek-Pelješac i autocestom poveže Dubrovačku regiju s maticom zemljom) upravo predodređena da se izbori i da dobije takav status.

Teritorijalno, zemljopisno, povijesno, kulturno, Dubrovačka regija je u sličnoj situaciji kao što su to: Ålandski otoci, Gibraltar, Otok Man, Guernsey, Farski otoci, Jersey, europski teritoriji s posebnim samoupravnim pravima i autonomijom u odnosu na njihove matične države.

Opravdanost formiranja Dubrovačke regije

Kad usporedimo broj stanovnika i površine 4 male europske države (Vatikan, Monako, San Marino, Lihtenštajn) onda je razvidno da je po broju stanovnika sadašnji Grad Dubrovnik veći od tih samostalnih europskih država, a po površini kopna samo je Lihtenštajn nešto veći, ali Grad Dubrovnik ima i ogromnu pripadajuću mu površinu mora, pa je po ukupnoj površini kopna i pripadajućoj površini mora bitno veći i od Lihtenštajna.

Kad u ovoj usporedbi umjesto Grada Dubrovnika uvrstimo Dubrovačku regiju (Dubrovačko-neretvanska županija bez neretvanskog dijela), onda je takva regija po broju stanovnika i površini svog teritorija pravi div u odnosu na one 4 male europske države, pa se postavlja logično pitanje zašto onda Dubrovačka regija ne bi mogla biti posebna administrativna i fiskalna jedinica unutar Republike Hrvatske, kad bi po svim parametrima (zemljopisnim, povijesnim i kulturnim) mogla biti i samostalna država poput Monaka, San Marina i Lihtenštajna.

  • Vatikan, 821 stanovnika, površina teritorija 0,44 km²
  • Monako, 32.130 stanovnika, površina teritorija 1,95 km²
  • San Marino, 28.117 stanovnika, površina teritorija 61 km²
  • Kneževina Lihtenštajn, 33.987 stanovnika, površina teritorija 160 km²
  • Grad Dubrovnik, 42.641 stanovnika, površina teritorija 144,32 km²
  • Dubrovačka regija, 86.984 stanovnika, površina teritorija cca 1.400 km²

Izvori